Acil Aydınlatma



Acil aydınlatma armatürleri, tip ve modellerine bağlı olarak, şarj edilebilir bataryasını ve elektronik devrelerini içinde bulunduran, acilde veya sürekli yanabilen kompakt cihazlardır. 
Acil durum aydınlatma sistemi; şehir şebekesi veya benzeri bir enerji kesintisi durumunda, yangın, deprem gibi nedenlerle bina ya da yapının elektrik enerjisinin güvenlik amacıyla kesilmesi durumunda, bir devre kesici veya sigortanın açılması ile normal aydınlatmanın kesilerek otomatik olarak devreye giren sistemleridir. 
Nerelerde kullanılır? 
  • Toplanma, sağlık hizmeti ticaret amaçlı binalarda büro binaları ve endüstriyel binalarda
  • Çıkış seviyesinin altında 50 veya daha fazla kullanıcısı olan binalarda 
  • Kullanıcı yükü 400 den fazla olan tüm yapılarda 
  • Tüm penceresiz ve yer altındaki binalarda 
  • Tüm otel, motel ve yatakhanelerde 
  • Daire sayısı 20 den fazla olan apartmanlarda 
  • Bütün yüksek binalarda 
  • Tutukevi, cezaevi ve islahevlerinin topluma açık bölümlerinde
  • İçinde yalnız gündüz saatelerinde insan bulunan ve kaçış yolları gün ışığı ile yeterli düzeyde aydınlatılmış olanların dışında tüm depolama amaçlı binalarda
  • Bütün kaçış yolları, toplanma için kullanılan yerler, asansör ve yürüyen merdivenler, yüksek risk oluşturna hareketli makineler ve merkezi batarya ünitesi odaları, pompa istasyonları, ilk yardım ve emniyet ekipmanlarının bulunduğu yerler, yangın dolapları, yangın söndürme tüpleri ve diğer yangın mücadele ekipmanlarının bulunduğu yerler, kapalı otoparklar gibi yerlerde acil durum aydınlatma cihazları kullanılmalıdır. 
Nasıl çalışır? 

Armatürün normal elektrik bağlantısı anahtardan yapıldıktan sonra daimi faz besleme ucu buattan alınır ( anahtardan önce, aynı fazdan). Elektrik bağlantısı yapıldıktan sonra cihaz başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan şebeke voltajı üzerinden içerisindeki şarj edilebiir Ni-Cd bataryayı daima şebeke bağlantsı olduğu düşünülerek uygun bir akımla şarj eder ve enerji kesintisinin olacağı acil duruma kadar hazır durumda bekler. Enerji kesintisinin oduğu durumda cihaz, anahtarlama devresi sayesinde bünyesinde bulunan bataryadan aldığı enerjiyi yine kendi bünyesindeki lambayı yakmak için gerekli voltaja dönüştürülerek lambanın yanmasını sağlar. 

Normal aydınlatma sisteminin devre dışı kaldığı durumlarda ( sabotaj, yangın, şebeke kesintisi ) panik oluşması önleyici belirli bir ışık seviyesi oluşturu. Yönlendirme işaretleri ile en yakın çıkış noktalarının belirlenmesine yardımcı olur. Yapı içinde bulunanaların hızlı ve kazasız tahliyesini sağlar. Yangın durumunda binanın elektrik sistemi devre dışı bırakıldığı için ortamı aydınlatma süretiyle yangın söndürme cihazlarının ve yangın ihbar butonlarının yerlerinin bulunmasını sağlar ve tahliye yollarının belirtir. 
Aydınlatma süresi 

Acil durum aydınlatması normal aydınlatmanın kesilmesi durumunda en az bir (1) saat süreyle sağlanmalıdır. Acil durum çalışma süresi kullanıcı sayısı 100 den fazla olduğu durumda 2 saat, 500 den fazla olduğu takdirde 3 saat olmalıdır.

Acil durum aydınlatması şarj edilebilir bataryasını içinde bulunduran, bu amaçla taarlanmış cihazlarla yada hazırda bulunan aydınlatma sistemi armatürleri içerisine yerleştirilicek konvektör kitleri ile yapılabilir. 

Armatür özellikleri
  • Yangın çıkışlarını ve yönünü gösteren, üzerinde yazısı veya yön işareti bulunacak şekilde, elektrostatik fırın boyalı saç veya alüminyum kasadan imal edilmiş olmalıdır. Yönlendirme işaretleri pleksi üzerinde ışığı sızdırıcak şekilde yönlendirmenin yanı sıra aydınlatma yapabilicek şekilde olmalıdır. 
  • Acil aydınlatma armatürlerinde kasanın dışında armatürün çalıştığını gösterir LED ışığı olmalıdır. 
  • Enerji kesintilerinde en az 1 saat süreyle çalışmaya devam eden modellerde Ni-Cd pil grubu kullanılmalıdır. 
  • Armatürlerin çıkışında yanmaz silkion kablo olmalı ve uçları kelmensli olmalıdır. 
  • Armatürler talebe göre; acilde yanan ( sadece enerji kesildiğinde aydınlatma yapabilien ) veya sürekli yanan ( hem şebeke gerilimi varken hemde enerji kesildğinde aydınlatma yapabilen) şekilde üretilebilmektedir. 
  • Montaj durumuna göre, sıva altı model, duvar modeli, sıva üstü tavan modeli, tavandan sarkıtmalı model gibi çeşitleri olup, floresan veya ledli üretim yapılabilmektedir.